Najlepszy Miód Manuka- Jaki wybrać? Miody Manuka MGO
Miód to jeden z najbardziej popularnych produktów spożywczych znanych już od stuleci. Ceniony nie tylko za swój przepyszny, słodki smak. Wykorzystywany jest w suplementach diety oraz kosmetykach. Bardzo często stanowi zamiennik cukru. Używamy go do wypieków, słodzimy nim napoje. Zastosowanie miodu jest bardzo szerokie, dlatego nie ma co się dziwić, iż jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych dostępnych na rynku. Jednym z takich miodów jest popularny miód Manuka. Czym kierować się przy zakupie miodu Manuka? Odpowiedź znajdziecie z dzisiejszym artykule.
Miód Manuka skąd pochodzi?
Miód Manuka to miód należący do gatunku miodów nowozelandzkich. Pozyskiwane są w sposób naturalny z nektaru krzewu Manuka przez pszczoły. Krzew ten występuje w rejonach Nowej Zelandii oraz w południowo-wschodniej Australii. Główną jego cechą, wyróżniającą spośród innych miodów jest zawartość substancji aktywnej MGO. Miód manuka ma dosyć ciemną, jakby lekko, żółtą barwę, intensywny smak i charakterystyczny zapach, delikatnie przypominający wilgotną ziemię
Jaki Miód Manuka wybrać?
Tak, jak wspominałam wcześniej najważniejszych i najistotniejszy oznaczeniem, stosowanym wśród Miodów Manuka jest symbol MGO. Jest to gwarancja, że miód Manuka zawiera określoną ilość metyloglioksalu. Im wyższy wskaźnik, tym większa zawartość tego składnika. Methylglyoxal, inaczej MGO, jest to związek, który w niewielkich ilościach produkowany jest w ludzkim organizmie na skutek zachodzących w nim przemian metabolicznych. Najczęściej występujące Miody Manuka to:
- Miód Manuka MGO 100- 100mg/kg
- Miód Manuka MGO 250- 250mg/kg ilość średnia.
- Miód Manuka MGO 400- 400mg/kg ilość wysoka.
Właściwości Miodu Manuka
Miód Manuka może być wykorzystywany jako dodatek do zbalansowanej diety. Stanowi świetne źródło cukrów, dzięki czemu świetnie sprawdzi się jako dodatek w formie słodziku. Polecam szczególnie dodawać go do napoi. Jednak tutaj warto pamiętać, aby nie łączyć go z płynami powyżej 40 stopni. Jest to zdecydowanie produkt bezpieczny. Wystarczą zaledwie 2 łyżeczki miodu 3 razy dziennie. Miód Manuka jest po prostu wyjątkowy i nie da się go wręcz porównać do innych miodów.
Miód Manuka możemy stosować jako dodatek do:
- Deserów- zdecydowanie jest lepszą alternatywą dla klasycznego, białego cukru.
- Cukierków
- Pasty do zębów- działa bardzo orzeźwiająco.
- Syropów
super
OdpowiedzUsuńUwielbiam miód manuka! To bardzo zdrowy produkt, dzięki któremu możemy lepiej o siebie zadbać. Ostatnio staram się prowadzić zdrowy tryb życia, dlatego jem tylko sprawdzone produkty oraz dużo ćwiczę. Zamierzam także zacząć przyjmować monohydrat kreatyny.
OdpowiedzUsuńMiody Manuka są bardzo spoko.
OdpowiedzUsuń