Strasznie pyszne: 7 przepisów na halloweenowe przekąski





Halloween to nie tylko kostiumy, dynie i duchy – to też świetna okazja, by pobawić się w kuchni! Jeśli planujesz imprezę lub rodzinny wieczór z dreszczykiem, mam dla Ciebie 7 prostych i efektownych przepisów, które zachwycą zarówno dzieci, jak i dorosłych. Wszystkie są szybkie, łatwe i nie wymagają kulinarnego czarowania


„Paluchy wiedźmy” z ciasta francuskiego


Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

  • migdały (na paznokcie)

  • ketchup lub sos pomidorowy

  • jajko do posmarowania


Sposób przygotowania:
Pokrój ciasto na paski, uformuj „palce”, wciśnij migdał na końcu (paznokieć), a środkową część lekko nacinaj nożem, by wyglądała jak zgięcie. Posmaruj jajkiem i piecz 15 minut w 200°C. Podawaj z ketchupem – wygląda jak krew! 


Mini pizze-duchy


Składniki:

  • gotowe ciasto na pizzę lub tortilla

  • sos pomidorowy

  • ser mozzarella

  • oliwki (na oczy)


Sposób przygotowania:
Wytnij z ciasta kształty duchów (np. foremką lub nożem). Posmaruj sosem, ułóż ser w kształcie ducha i dodaj oliwkowe oczy. Piecz 8–10 minut w 180°C. Efekt? Urocze, a zarazem „straszne” duszki! 


Pajączki na krakersach


Składniki:

  • krakersy

  • serek śmietankowy lub hummus

  • paluszki

  • oliwki


Sposób przygotowania:
Posmaruj krakersy serkiem, nałóż połówkę oliwki jako „ciało” pająka, a nóżki zrób z kawałków paluszków. Gotowe w 5 minut – idealne na przekąskę do filmu grozy!


Krwawe jajka


Składniki:

  • jajka ugotowane na twardo

  • barwnik spożywczy czerwony lub sok z buraka

  • majonez lub pasta jajeczna


Sposób przygotowania:
Delikatnie pęknij skorupki ugotowanych jajek (nie obierając ich) i włóż je do miski z czerwonym barwnikiem na 30 minut. Po obraniu uzyskasz efekt „pękniętej” krwi na białku. Wydrąż żółtka, wymieszaj z majonezem i napełnij z powrotem. Efekt wow gwarantowany.


Mumie z parówek


Składniki:

  • parówki

  • ciasto francuskie lub drożdżowe

  • ketchup


Sposób przygotowania:
Pokrój ciasto na paski i owiń nimi parówki, zostawiając małą przerwę na „oczy”. Piecz ok. 15 minut w 200°C. Po wystudzeniu dorysuj oczy z ketchupu lub majonezu.


Dip z pajęczyną


Składniki:

  • guacamole lub pasta z fasoli

  • śmietana

  • nachos


Sposób przygotowania:
Na warstwie guacamole narysuj pajęczynę ze śmietany (np. z pomocą rękawa cukierniczego). Dla efektu dodaj małe „pajączki” z oliwek. Serwuj z nachosami – idealne centrum halloweenowego stołu!


Słodkie duchy z pianek marshmallow


Składniki:

  • pianki marshmallow

  • biała czekolada

  • czekoladowe kropelki lub pisak cukierniczy


Sposób przygotowania:
Rozpuść białą czekoladę i obtocz w niej pianki. Po wyschnięciu dorysuj oczy i buzię. Gotowe duchy możesz nabić na patyczki i wbić w dynię jako dekorację. 


Halloween to idealna okazja, by połączyć zabawę z kreatywnością w kuchni. Nie musisz być mistrzem cukiernictwa – wystarczy odrobina wyobraźni i kilka prostych składników. Niech Twoje przekąski będą strasznie pyszne i pysznie straszne!

Komentarze

instagram @gabrysiowamama_

Copyright © Gabrysiowa